Hungarian Croatian Czech English German
Prima-díj jelölés 2015

Ki kapja idén a Príma díjat?

 

Tudomány és oktatás kategóriában Dumovits István plébános úr is a jelöltek között van.1940-ben született Peresznyén. Győrben a Kazinczi gimnáziumban érettségizett. A teológiát Győrben végezte, harminc évesen szentelték pappá.

Ő a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteményének megalapítója. Már ministráns kora óta ragaszkodik a népi kultúra hagyományainak kézzel fogható, tárgyiasult eszközeihez. Tudatosan gyűjteni kezdte ezeket a 60-as évektől, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy majd egyszer közkinccsé teszi azokat. Ebből a magángyűjteményből jött létre 2010-ben Peresznyén, a közösségnek adományozott szülői házban a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye. A Dunántúlon egyedülálló ez a gyűjtemény. 

 

Dumovits István a Peruska Mária emlékhely alapítója és őrzője. A kápolna körül a mesterségek, hivatások védőszentjeinek emlékparja épül, benne már 32 szobor áll.

Dumovits István az egyház és a horvátajkú nép javát szolgálja egész életével. 1990-ben kezdeményezte a Horvát Katolikus Ifjúság Vallási és Kulturális Egyesülete létrejöttét, ennek azóta is ő az elnöke.

 

Kitüntetései: Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, Horvát Köztársaság tiszti keresztje, Kisebbségért díj, Honvédelmemért Kitüntető cím, Huvertus kereszt (vadászoktól), Pável Ágoston díj.

Ólmod, Und és Horvátzsidány községek lelkipásztora már negyven éve. Az egyházi szertartások és szentmisék nemztetiségi nyelven zajlanak. Dumovits István plébánosnak hivatása révén megadatott, hogy az emberekkel törődhet. Örömmel szolgál.

Szavazni az alábbi linken lehet: http://vaol.hu/hirek/szavazzon-ki-kapja-az-idei-prima-dijat-1731238

/Forrás:Vaol.hu /

Rovatok : Esemény, 2015.
Az olvasók hozzászólásai Kedvenc Küldje el barátjának!
PDF 
 

Naptár

Ma 2024. május 11., szombat, Ferenc napja van.

Holnap Pongrác napja lesz.

Hasznos hírek

Időjárás