Hungarian Croatian Czech English German
Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye PDF 
 

 

A gyűjteményt Dumovits István esperes úr adományozta az Országos Horvát Önkormányzatnak. A múzeum Nyugat-Magyarországon, Peresznyén került megnyitásra, ahol többségben horvátok, gradistyei horvátok élnek. A település a magyar-osztrák határ mellett, a történelmileg nevezetes Kőszeg közelében fekszik. 

 

A múzeum története

 

Az Országos Horvát Önkormányzat 2004-ben ajándékozás útján kapta meg az 1976-ban épült Peresznye, Hunyadi János 19. szám alatti lakóépületet. Az ingatlant és az 1958-óta folyamatosan gyűjtött egyházi könyv- és tárgygyűjteményt Dumovits István plébános úr adományozta az Önkormányzatnak.

Kattintson a képre!A tárlaton a Kedves Látogató megtekintheti a magyarországi horvátság számára jelentős és fontos kultúrtörténeti emlékeket, egy kettőezer ötszáz horvát nyelvű könyvből álló könyvgyűjteményt és 242 tárgyi emléket. A tárlat néprajzi anyaga egyenlőre még szerény, családi felajánlásokból áll. Külön érdekesség, hogy fellelhetőek olyan tárgyak is, amelyeket a Világháborúban hadifogságba került katonák készítettek. A látogatók széleskörű tájékoztatása mellett, a gyűjtemény lehetőséget biztosít újabb kutatások, tanulmányok megszületésére. Reményeink szerint a Gyűjtemény megnyitása és gondozása által, a későbbiekben a tárlat, a magánszemélyektől előkerülő jelentős értéket képviselő tárgyakkal fog még gyarapodni.

A gyűjtemény vallási kegytárgyai szorosan kapcsolódnak a magyarországi horvátok életéhez, mivel nyelvüket, nemzetiségi öntudatukat, vallásukon és Mária kultuszukon keresztül élték meg és tartották meg a mai napig. Az itt élő nemzetiség számára, ezen tárgyi emlékek összekapcsolódnak nyelvűkkel, vallásukkal, hitvilágukkal, múltjukkal. Ennek megőrzése, bemutatása és további gyarapítása a horvát közösség számára fontos, identitástudatunkat erősíti és hozzájárul kulturális autonómiánk megerősítéséhez.

A gyűjteményben fellelhető anyag Magyarországról és az 1918 előtti történeti Magyarország területéről származik, gazdagítja a magyarországi horvátok irodalom, egyház- vallás- hitélet- néprajz- könyvnyomtatás történetét.

Az Országos Horvát Önkormányzat további célja, hogy a most Győr-Moson-Sopron és a Vas megyében élő gradistyei horvátok vallási emlékeit őrző gyűjtemény, tovább bővüljön más megyékben élő katolikus horvátok, tárgyi és szellemi értékeinek anyagával.




 

 

 

Naptár

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van.

Holnap Auguszta napja lesz.

Hasznos hírek

Időjárás